...........................................διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * σχόλια & άρθρα *email kepeme@gmail.com *

* * * * * * * * * ~~~ * * * * * * * * * *

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

«Συνύπαρξη»: σταματήστε την επαναπροώθηση μετανάστων

Η Γενική Συνέλευση της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», συζήτησε και το πολύ σοβαρό ζήτημα της πρόσφατης πάλι απώλειας 12 ανθρώπων – μεταναστών (ανάμεσά τους 9 μικρά παιδιά) στο Φαρμακονήσι. Δυστυχώς και το νησί μας η Λέσβος, έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια πολλούς πνιγμούς μεταναστών.  Είναι πια γνωστές οι φοβερές επώνυμες καταγγελίες επιζώντων για τη στάση των λιμενικών αρχών κατά τη διαδικασία της απόπειρας επαναπροώθησης.  Γνωστή  και η διεθνής κατακραυγή με βαριές κατηγορίες για τις Ελληνικές Αρχές από οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία κλπ.  Γνωστές, τέλος, και οι τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού που έσπευσε να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.
 Τα μέλη της «Συνύπαρξης» ζητούν να σταματήσει η τακτική της επαναπροώθησης των μεταναστών, οι πρακτικές εκφοβισμού, εγκατάλειψης ναυαγών κλπ. Πρακτικές που αναλυτικά κατέγραψε το καλοκαίρι του 2013 η γερμανική οργάνωση ProAsyl και έστειλαν στο θάνατο 136 ανθρώπους σε 18 μήνες στα σύνορά μας.  Η Οργάνωση αποδίδει σοβαρές ευθύνες και στη Frontex. Ζητούν ακόμη να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή, για να αποφεύγονται οι πνιγμοί αθώων ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο.  
Η επαναπροώθηση και οι εκφοβισμοί το μόνο που καταφέρνουν είναι οι ίδιοι άνθρωποι, αποφασισμένοι έτσι κι αλλιώς να μεταναστεύσουν, να προσπαθούν να περάσουν μέχρι και 10 φορές (!) τα σύνορα, βάζοντας όλο και περισσότερο σε κίνδυνο τη ζωή τους και πλουτίζοντας όλο και περισσότερο τους διακινητές.
 Οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν ποτέ μέχρι τώρα να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα.  Να εξασφαλίσουν ελεύθερη πρόσβαση των μεταναστών στις χώρες της Δ. Ευρώπης (έτσι κι αλλιώς αυτές είναι  επιλογή και  προορισμός τους) που αυτοί επιθυμούν, (την επιβληθείσα απ την Ε.Ε., ετεροβαρή για τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, Συνθήκη «Δουβλίνο 2», ουσιαστικά εδώ και χρόνια την έχει καταργήσει η ίδια η ζωή), να επιταχύνουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου, να απαιτήσουν μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κονδύλια και να τα αξιοποιήσουν με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο, να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών για την ανάγκη αντιμετώπισης της πραγματικότητας, πρώτα απ’ όλα με ανθρωπιά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου